Educație
Ionuț Oprea este actor profesionist și a absolvit „Facultatea de Teatru și Televiziune” din Cluj Napoca în 2007. Din 2007 până în 2010 lucrează ca actor profesionist la „Teatrul de Nord” Satu Mare, iar între 2010 și 2012 urmează programul de masterat în arta actorului, la „UNATC” București. În acest context cunoaște artiști din breaslă preocupați de fenomenul teatrului social și se implică în producția unor spectacole-debate, ca „Aggressive Mediocrity” și „Occupy Future”. Aceste spectacole sunt prezentate unui public tânăr, care este pus în situația de a analiza și a dezbate diverse teme de actualitate din sfera de interes a adolescentului de azi. Aceste experiențe și experimente teatral-sociale îi deschid o lume noua și vin la pachet cu provocări ce depășesc preocupările uzuale ale unui actor din zona relativ sigura a teatrului de repertoriu. Descoperă un nou mod de a face teatru, creația colectivă, și se implică din ce în ce mai mult în proiecte asemănătoare.
Facemvirale
Începând cu anul 2012, alături de doi parteneri, pune bazele platformei „Facemvirale”, care pornește ca un canal de comedie pe YouTube, iar ulterior se transformă într-o casă de producție dedicată publicității online. Ocupă diverse poziții în organizație, de la copywriter la actor sau chiar producător și găsește noi modalități de comunicare, pe care le exploatează din plin. Scrie, joacă, montează, și organizează filmări. Realizează alături de colegii săi o serie de materiale video pe diverse teme, de interes larg sau nișate, (ex: pamflete politice muzicale, manele științifice, satire) care sunt preluate și popularizate de publicații media, persoane publice, influenceri, televiziuni sau posturi de radio. Pe măsură ce produce noi clipuri video, echipa devine din ce în ce mai experimentata și eficientă, astfel că proiectul devine un fenomen în sine și un model de comunicare și expunere în spațiul mass-media și online.
Voluntariat
Tot în 2012 devine voluntar în organizația „Policy Center for Roma and Minorities”, unde îl cunoaște pe Valeriu Nicolae și inițiază un atelier săptămânal de teatru pentru elevii de la „Clubul de Educație Alternativă” din școala 136 Ferentari. Timp de trei ani lucrează ca voluntar cu elevii de acolo și reușește sa coaguleze un grup de opt adolescenți de etnie romă din zona Livezilor, Ferentari. În 2015 concepe și implementează proiectul „Povestiri din Curtea Școlii”, alături de Asociația Graphis 122 și “Policy Center”, proiect care primește o finanțare din partea Guvernului Norvegian. Proiectul are ca obiective principale realizarea unor clipuri video anti-discriminare și producția unei piese de teatru cu elevii de la școala 136. Asociația Graphis 122 produce clipurile video în regia lui Paul Negoescu, în care copiii de la cursul de teatru joaca alături de vedete autohtone ca Tudor Chirilă, iar Ionuț Oprea scrie și regizează piesa de teatru inspirata din experiența de viață a tinerilor protagoniști. Clipurile video devin virale, iar piesa de teatru se joaca cu succes în mai multe spatii alternative sau independente din București. Proiectul intra în atenția presei și echipa se bucura de expunere, interviuri și invitații la diverse emisiuni de radio și TV, unde se popularizează masiv mesajul proiectului.
PlayHood
Piesa de teatru „Povestiri din curtea școlii” paticipă la „Festivalul de Teatru Tanâr Ideo-Ideis”, ediția 2016, unde ia naștere oficial trupa PlayHood. Aici, proiectul “Povestiri din curtea școlii” accede la un nivel superior ca expunere și impact, PlayHood îl are ca mentor pe Cătălin Ștefanescu, alături de care participă la emisiunea Garantat 100%”. PlayHood obține sponsorizări și sprijin pentru a-și continua activitatea, iar în luna Decembrie a aceluiași an mai produce inca o piesa de teatru, „Home”, pe care o joaca pe scena celui mai important teatru independent din Bucuresti, „Godot”. Adolescentii cuprinsi in proiect intra in atentia unor regizori si producatori, participa la castinguri si iau roluri importante in productii de film in tara si in strainatate, unde sunt remunerati ca actori profesionisti. PlayHood incepe sa fie un motor de strangere de fonduri atat pentru organizatie, cat si pentru realizarea proiectelor trupei, iar unii membri, care erau la un pas de a fi exmatriculati de la scoala, se gandesc sa urmeze o cariera artistica si devin liceeni. In urma acestor succese, Ionut Oprea se dedica in totalitate acestui proiect , si isi propune sa faca din “PlayHood” un “brand” al Ferentariului.
Munca in comunitate
In octombrie 2016 Ionut Oprea devine angajat “Policy Center” si se muta in Ferentari pentru a fi mai aproape de trupa de teatru. In paralel cu repetitiile si mentoratul trupei PlayHood, incepe sa lucreze cu elevii de gimnaziu din trei scoli din zona Ferentari, in cadrul unui proiect finantat de primaria sectorului 5, in colaborare cu „Policy Center”, care mai deschide inca doua cluburi de educatie alternativa. In urma experientei anterioare, isi propune sa duca mai departe proiectul „Povestiri din curtea scolii” si sa formeze cate o trupa de tineri actori in fiecare din cele trei scoli. Devine cunoscut in comunitate ca „Domnu’ Ionut” sau „Domnu’ de la teatru”, si promoveaza ideea de educatie prin teatru, ca o solutie la problemele de adaptare ale tinerilor in spatiul institutiei de invatamant. Tinerii care merg la teatru invata sa citeasca mai fluent, sa memoreze texte, dar cel mai important, sa descifreze sensuri si sa descopere nuante noi, dar si sa-si negocieze statutul intr-o echipa de lucru, abilitati extrem de utile in viata, indiferent de cariera pe care acestia si-o aleg ulterior.
Scrie in permanenta scene si piese de teatru inspirate din viata cartierului, pe care adolescentii le prezinta in diferite evenimente sau spectacole caritabile din oras, si gandeste strategii pe termen lung pentru tinerii cuprinsi in aceste proiecte.
Referinte:
Facemvirale
Despre proiectul “Povestiri din curtea scolii”
Pagina PlayHood
Prezenţa la emisiunea Garantat 100%
Campanie de strangere de fonduri pentru spectacolul “Home”
Foto: Magda Zatari