Centrul de Bine este primul și singurul centru de sănătate mintală deschis în cartierul Ferentari, care vizează acordarea de servicii de informare și educație pentru sănătate mintală, servicii de investigare, testare și diagnostic al tulburarilor psihice, precum și servicii de consiliere psihologică și psihoterapie.

„Cartierul Ferentari duce lipsa multor tipuri de servicii, de la servicii culturale, precum cinematografe, la servicii din zona medicala. Aici nu exista nici o policlinică, cea mai apropiată fiind în cartierul învecinat, Rahova. Centrul de Bine, primul și singurul centru de sănătate mintală din Ferentari, a funcționat într-un program pilot cu o durată de patru luni, iar rezultatele îintăresc necesitatea unei astfel de intervenții in zonă. Săracia implică de multe ori dezechilibre psihologice, iar acest tip de servicii sunt vitale pentru ca oamenii să se mențină pe o linie de plutire în fața greutăților vieții”, declară Adina Camara, responsabilă de proiect din partea Asociației easyECO.

Proiectul pilot a fost finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro).

În aceasta perioadă de patru luni (octombrie 2018 – februarie 2019) la Centrul de Bine au fost acordate 323 de ore de servicii psihologice gratuite, individuale și de grup, unui numar de 57 beneficiari din cartierul Ferentari, astfel:

Servicii de informare și consiliere psihologică, acordând o importanță mai mare unor perioade bio-psihologice particulare ale vieții (sarcină, lehuzia, menopauză/andropauză) sau dificile (decese în familie, divorț, șomaj, violență în familie etc.).

Servicii care vizează diagnosticarea tulburărilor psihice, psihoterapie și consiliere privind posibilități de îngrijire, inclusiv recomandarea pașilor de urmat pentru obținerea serviciilor de tratament în București

Servicii de suport persoanelor care se confruntă cu boli cronice, vizând aderența la tratament și prevenirea apariției unor complicații, inclusiv psihice (depresii, tulburări anxioase).

Tot în această perioadă, Centrul de Bine a mai găzduit activități educative dedicate elevilor, denumite generic ORA DE DIRIGENTIE, vizând prevenția consumului de alcool și droguri, educație despre corp și psihoigienă, în parteneriat cu școlile din Ferentari. Au participat la aceste activitati 17 clase împreună cu diriginții, un număr total de 320 de elevi cu vârste între 8 si 15 ani.

Centrul de Bine a fost gazda în această perioadă și a celor cinci ateliere de weekend la care au participat 63 de tineri (15-21 de ani), tematica acestora abordând educația despre corp, psihoigienă, profilaxia adicțiilor de substanțe, incluzând informații, elemente de dezvoltare personală și activități interactive.

*****

Asociația easyECO, înființată în 2006, își propune, în urma reorganizării juridice și de program din anul 2017, prin intermediul celor trei direcții principale, Educație, Comunități, Oportunități, să faciliteze accesul la educație formală și non-formală și să susțină drepturile comunităților dezavantajate și minorităților, prin crearea unor oportunități reale de integrare și dezvoltare și prin conștientizarea problematicii acestora de către societate, instituții și alți factori de decizie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s